Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Защо все повече хора избират травертин за подово покритие?

Днес ще поговорим за травертин, както и за причините, поради които повечето клиенти го поръчват за подова настилка. Камъкът травертин се доб...

Днес ще поговорим за травертин, както и за причините, поради които повечето клиенти го поръчват за подова настилка.

Камъкът травертин се добива от места, където на повърхността избиват наситени с въглероден диоксид подземни води, богати на варовик. На изхода въглеродният диоксид влиза в химическа реакция с въздуха и калциевия бикарбонат в почвата. В резултат на това взаимодействие се образува калциев карбонат. Веществото не се разтваря във вода и се утаява, което с времето се сгъстява, създавайки минерални отлагания – варовития туфа. Това е травертин. Какво влияе върху качеството на камъка? В процеса на създаване депозитите се влияят от много фактори, като: степента на концентрация на въглероден диоксид; температура на водата и въздуха; турбулентна сила на водния поток; интензитет на слънчевата светлина и много други аспекти. Всички тези фактори влияят върху качеството на материала. Например, най-твърдите камъни се получават в резервоари със застояли води. На места със силно течение се образуват сортове с по-порьозна структура и по-ниска плътност. Травертин – характеристики и свойства По своите характеристики той е преходен етап между варовик и мрамор. Първият етап вече е преодолян, като се е „покривал“ в продължение на няколко века, но все още не е достигнал до следващия етап. Неофициално дори се нарича “млад” или “незрял мрамор”, но за разлика от благородния “брат”, цената му е много по-достъпна. Травертин – външен вид Външно, естественият камък травертин е много подобен на варовик и на пръв поглед те дори могат да бъдат объркани. 

Визуално разграничаването на структурата на материалите помага. Ако варовикът се отличава с плътна структура, тогава травертинът се характеризира с порьозност. При рязане на повърхността на камъка се появява живописен релеф. Травертин – свойства Плътността зависи от интензивността на утаяване и налягането на горните слоеве върху долните слоеве. Порьозността се придава от включвания на частици от биологичен произход (черупки, клонки, останки от скелети на гръбначни животни и др.) и мехурчета въглероден диоксид, преминаващи през дебелината на слоевете. Оцветяването е свързано с плътността на материала и въздействието на различни примеси. В допълнение към калциевия карбонат, неговият състав включва всички видове включвания от минерален и органичен произход. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-висока е плътността и съответно по-тъмен е цветът на камъка. Травертин – цветове Повечето от варовиковите туфи се характеризират със светли нюанси: кремаво, пясъчно, сиво, бежово и др. Характеризират се с ниска плътност и склонност към по-бързо износване. По-тъмният травертин  има по-висока плътност, което означава, че издържа на по-голямо натоварване. 

 По здравина те са почти сравними с мрамора. Има и сортове с богат цвят на жълто и червено, добивани в Иран. Този тон им се придава от примеси на определени пигменти. Характеристики на формиране Естественият травертин продължава да се променя след добив. Химическият процес не спира – при контакт с въздуха камъкът се втвърдява и уплътнява още повече. Цветът също се променя. Железните соли, присъстващи в състава, се окисляват, поради което цветът потъмнява, а светлите сортове придобиват пясъчен нюанс. Къде се добива травертин? Варовиков туф лежи на малка дълбочина на дъното на резервоари с източници на въглероден диоксид. Като правило те се намират в планински райони и пещери. Някои от находищата по света се намират в: Йелоустоун, САЩ Памуккале, Турция Тиволи, Италия Бадаб-е Сурт, Иран. Русия е страна, която също е богата на травертин. Травертин като довършителен материал Естественият камък травертин е твърд материал с ниска плътност. Той е ковък и добре подлежащ на обработка. Минералът се реже доста лесно, което позволява да се реже на части с равномерни геометрични форми. Например, плочките се получават с идеално прави ръбове и могат да се полагат практически без шевове. Травертин – Предимства Травертинът е модерен довършителен материал, широко използван за декоративни цели. Лесно се обработва, но това не са всички предимства, които определят популярността му. Неугасимият и все по-разпалващ се интерес на дизайнерите се подхранва от следните предимства:

Много добра визия - добра естетика. Варовиковият туф е привлекателен със своята естествена красота, характеризира се с разнообразие от текстурни модели и широка палитра от естествени нюанси. Външно може да прилича на мрамор, гранит или дори да наподобява елитен вид дървесина, разязвена от дървеници. Друга интересна характеристика е изключителният комфорт. Интериорът с такова покритие изобщо не „притиска“, а напротив, създава впечатление за ширина и простор. 

Екологичност.

Минералът е абсолютно безопасен и няма ни най-малка примес от радиоактивни вещества. В тази връзка може да се използва без ограничения: във всякакви помещения и във всяко количество. Огнеустойчивост. Не се влияе от високи температури и има висока топлопроводимост. Устойчивост на замръзване и влага. Въпреки клетъчната структура, след обработка, камъкът не абсорбира вода. Свързано с това е устойчивост на ниски температури. Тъй като влагата не прониква вътре, съответно няма какво да замръзне и ледът не се образува, унищожавайки отвътре. 

Универсално приложение. Минералът може да се използва както за външна и вътрешна декорация, така и за ландшафтен дизайн. Цена. Като правило цената е доста изгодна, което прави материала достъпен за широк кръг купувачи. Дори и за най-скъпите сортове цената може да се счита за невисока в сравнение с мрамор, или друг тип продукти от този клас. 


Представяме Ви и онлайн магазин Ramois.com - мястото, от което да си поръчате травертин, стига да решите, че сте се спряли именно на тази подова настилка!

No comments