Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво е глутен и с какво той е опасен?

Какво е глутен и за кого е опасен? Съвременното общество обича да търси "враг", включително и в областта на храненето. Определени ...



Какво е глутен и за кого е опасен?

Съвременното общество обича да търси "враг", включително и в областта на храненето. Определени продукти или техни компоненти попадат в категорията забранени, а лекари, диетолози, популярни блогъри и звезди настояват да ги изоставят, за да бъдат млади, красиви и здрави. Така че в един момент глутенът беше обявен за един вид персона нон грата.


Диетата без глутен има много привърженици, изключването й от диетата предлага решаване на много проблеми - от лошо храносмилане до наднормено тегло. Наистина ли глутенът е толкова лош? Нека го разбием с експерт и да разгледаме плюсовете и минусите на глутена.


Продукти, съдържащи глутен

Глутенът е сложен протеин, който се намира в много зърнени храни.


Ето само няколко от тях:


пшеница;

ръж;

ечемик;

спелта;

спелта;

тритикал.

и зърнени храни, получени от тях, като например:


булгур;

кус-кус;

грис.

И съответно глутенът се намира и в такива продукти:


хлебни изделия;

захарни изделия;

всички продукти, които по някакъв начин включват пшенично или ръжено брашно в състава си.

Именно глутенът е „отговорен“ за еластичността на тестото и скоростта на нарастването му по време на печене. Понякога можете да срещнете мнението, че всички зърнени храни съдържат глутен, но това не е така. Например, този протеин не се намира в ориза (включително червения и кафяв), царевицата, киноа, елда и просо. В овеса няма глутен, но продуктите, направени от овес, не се класифицират като безглутенови, тъй като овесът се характеризира със значителна естествена примес на пшеница.


Глутеновата непоносимост се нарича цьолиакия или цьолиакия. В случай на генетично предразположение, човек развива възпалителна реакция към една от глутеновите фракции (глиадин). Протеинът се разпознава като чужд и се атакува от тялото. В резултат на това се нарушава усвояването на хранителните вещества в стомаха и се получава лошо храносмилане. Но това не е единственият симптом на цьолиакия, може да има и такива прояви:


анемия;

повишена умора;

кожен обрив;

болка в ставите и мускулите;

загуба на апетит;

дефицит на телесно тегло и височина при деца;

подпухналост;

раздразнителност.

Важно допълнение

При спазване на безглутенова диета е изключително важно да се изключат от консумацията не само продукти с „очевиден” глутен, но и продукти, съдържащи „скрит” глутен като технологична добавка в производствения процес: варени колбаси, колбаси, месо, риба , зеленчукови и плодови консерви, в т.ч доматени пюре, кетчупи, някои видове сладолед и други

No comments