Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Храни за богаташи

 Храни за богаташи От време на време всички чуваме за ресторанти и места, които сервират прекомерна храна, от чаша вино за няколкостотин евр...

 Храни за богаташи

От време на време всички чуваме за ресторанти и места, които сервират прекомерна храна, от чаша вино за няколкостотин евро до пица за 10 000...


От време на време всички чуваме за ресторанти и места, които сервират прекомерна храна, от чаша вино за няколкостотин евро до пица за 10 000 евро.

За повечето от жителите на планетата Земя тези цени изглеждат просто прекомерни, така че възниква разумен въпрос: „Тези ястия поръсени ли са  със злато или диаманти?“

В повечето случаи въпросът е абсолютно уместен, тъй като цената на някои ястия наистина е надценена без основателна причина.

Но понякога някои продукти са толкова скъпи поради факта, че са много редки, супер търсени и освен това имат изискан, уникален вкус.

Разбира се, само много богатите могат да си позволят да похапват тези храни... 

Ето 6 от най-скъпите храни в света, които се консумират изключително и само от богатите:

1. Хамон Иберико де Белота (Иберийска шунка)Jamon Iberico de bellota в превод  означава "иберийска шунка с жълъди" и  струва около 160 евро за половин килограм. Любопитно е да кажем, че прасетата, от чието месо се прави тази шунка, се хранят единствено с жълъди. Месото се осолява в продължение на две седмици, а след това се суши в продължение на три години.

Цена: 320  за килограм.

Само миризмата на Iberico de Bellota hamon е скъпа. След като похарчите толкова много пари за парче месо, определено ще почувствате, че толкова висока цена е напълно оправдана.

Точно това ядат членовете на испанските кралски особи. Jamon Iberico е месо от дива свиня, която се храни с жълъди в югозападната част на Иберийския полуостров. Продуктът има сладникав послевкус, омекотен от соленост, донякъде подобен на пармезан.

Освен това мазнините имат толкова ниска точка на топене, че когато попаднат в устата, се разтварят върху езика и покриват небцето като крем.

Не е нужно обаче да сте олигарх, за да опитате хамон от Iberico de Bellota. На някои места можете да поръчате парче от този деликатес (ще ви струва $15-25) и да го опитате в комбинация с богато червено вино като Кианти.

2. Картофи La BonnotteТова са най-скъпите картофи на света. 

Цена: около 600  за 1 кг.

Нишестето, фибрите, калият и витамин С са основните съставки на този зеленчук. Картофът la bonnot расте в Noirmoutier-en-l'Ile, остров край западния бряг на Франция.

Малцина от обикновените простосмъртни биха си помислили да похарчат около шестстотин евро за килограм за картофи. Така че защо картофите имат такава прекомерна стойност?

Кората на картофите la bonnot е наситена със специални соли на морската вода.

Въпросът е, че картофените полета се наторяват изключително с морски водорасли. Прониквайки в почвата, те създават благоприятни условия за растежа на този изключителен продукт.

Обогатената с водорасли пясъчна почва се превръща в истинско съкровище.

Основната стойност на този продукт е, че има прекрасен мек вкус, който е сладък и солен в същото време. Говори се, че картофите са самото разнообразие от картофи, което някога е създал богът на инките Виракоча.

Ако не можете да си позволите да похарчите $500-600 за картофи, възможно е да постигнете същия вкус, като използвате неузрели червени или лилави картофи, както и сол и подправете правилно водата за готвене.

3. Гъби Matsutake (Мацутаке) - най-скъпата гъба в света


Цена: около 100 € за килограм.

Най-скъпата гъба в света Мацутаке расте в Северна Америка, Южна Корея, Канада, Финландия и Швеция, но повечето се изнасят за Япония, където продуктът е особено търсен.

Мацутаке са от културно значение в Япония, където символизират плодородието, изобилието и щастието. Други забележителни символични храни включват сашими от конско месо (за сила) и мляко от треска (за мъжка потентност).

4. Говеждо месо Кобе (Kobe Beef)Kobe beef e говеждо месо, което идва от района на Кобе.

Цена: около 800 € за килограм.

Сочният и интензивен вкус на говеждо месо и естествена нежност правят говеждото Кобе един от най-скъпите продукти в света.

Говеждото Кобе трябва да отговаря на определени критерии за сертифициране. Качеството на месото се оценява по няколко параметъра. По-специално, то трябва да идва от черната японска порода таджима. Между другото, кравите се отглеждат изключително в префектура Хиого (Япония).

Някои ресторанти се опитват да представят различен вид говеждо месо за това месо. И само няколко ресторанта сервират истинско говеждо месо от Кобе.

Преди няколко години ресторантьорският бизнес беше разтърсен от скандал: някои луксозни заведения бяха затворени, след като клиентите откриха, че са били подмамени да предадат по-евтиното говеждо месо Wagyu за сорта Kobe.

Ако видите този вид говеждо месо в менюто на ресторанта, поискайте да видите сертификата. (Това е част от споразумението между доставчици и собственици на ресторанти.) Имате пълното право да знаете за какво плащате такива пари. Ако ресторантът няма сертификат, значи плащате много пари за различен вид говеждо месо.


Трябва много да внимавате, тъй като на много места се предлага фалшиво месо Кобе, както споменахме по-горе.

5. Черна диня (Densuke)Цена: 6,000 € за диня.

Имаше време, когато черните дини на Densuke се продаваха за над 8000 евро за брой. Днес една диня ще ви струва не по-малко от 6000 евро, което също не е евтино.

Какво е толкова специално за тази диня, освен нейния цвят? Известно е, че Denske има по-стегната вътрешност, повече сок и е дори по-сладък от обикновения сорт диня. Разбира се, няма да е възможно да го отглеждате във вашата градина. Този сорт диня расте изключително на японския остров Хокайдо.

6. Бели трюфели (Alba Madonna)Цена: 8,000 € или повече за килограм.

Ако дори понякога консумирате трюфели Alba Madonna, известни още като бели трюфели, вероятно посещавате ресторанти от висок клас и знаете много за добрата храна.

Това разнообразие от гъби е включено в списъка на супер скъпите продукти в света, които само богатите могат да си позволят.

И така, защо купувачът е готов да задели огромна сума пари за този тип трюфели?

Рядкостта на гъбата, съчетана с нейния уникален вкус и аромат, които трудно можете да намерите в друго ястие, правят тази гъба една от най-скъпите и желани храни в света.

Дори маслото от бял трюфел, продавано на неоправдано високи цени, не ви доближава до вкуса и миризмата на истинските бели трюфели. Учените също не могат да ги развъждат изкуствено, така че няма да намерите тези гъби на местния пазар.

Поради спецификата на белите трюфели, методите на прибиране на реколтата са останали до голяма степен непроменени от времето на Римската империя. Така наречените ловци на трюфели все още използват обучени кучета и прасета, за да намерят редки екземпляри в горите на региона Пиемонт в Северна Италия.

Финални думи, касаещи едни от най-скъпите храниСтрува ли си такава сума пари и трябва ли да харчите хиляди евро за това, за толкова скъпа храна? Всичко зависи от възможностите, разбира се.
Някои рич бийч  и богати предприемачи могат да си го позволят в ежедневието, други - предпочитат да харчат разумно.

Трябва да признаем, че четейки подобни публикации, имаме две страни -  от една страна, бедни хора, които ядат основно хляб и евтина храна, а от друга,  хора с торби с пари, които харчат десетки хиляди евро  за грозде или парче пъпеш. 
И богаташите плачат, ще си каже някой от Вас, но пък какво лошо има в това?
Ние,екипът на BedenBogat.com Ви пожелаваме скоро да можете да си позволите спокойно поне една от храните, които по-горе изброихме, но преди всичко Ви пожелаваме здраве, защото само то не се купува с пари.
Източник:  Беден Богат

No comments