Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Кажете чао на неприятелите по растенията – инсектициди

Химическите препарати за унищожаване на насекомите по растенията са от определящо значение за добива от селскостопанските култури. За това п...



Химическите препарати за унищожаване на насекомите по растенията са от определящо значение за добива от селскостопанските култури. За това ползването им трябва да става много внимателно и в точния момент. За да има добри резултати от инсектицидите, те трябва да се познават много добре.

Определящо за резултата от използвания инсектицид е неговото активно вещество. На база на едно и също активно вещество се предлагат препарати от различни фирми с различни наименования. Това налага да се следи преди всичко активното вещество и да се редуват препарати с различен състав за да не се допуска устойчивост на насекомите. Редуването на инсектициди с различно активно вещество няма да позволи поява на резистентност при насекомото.

Използват се контактни и системни препарати за борба с насекомите по растенията. Контактните препарати действат при външен контакт с него. Те проявяват защитно действие, защото при дъжд се измиват. За предпочитане са системните химически препарати, които се разнасят по проводящата система на растението и причиняват смърт на насекомото при хранене с третираните части на растението.

Освен това според спектъра на действие инсектицидите са с широк спектър на действие и с избирателно – специализирани за определени видове насекоми. Тези с широк спектър на действие се използват срещу различни вредители, а с избирателно действие – срещу определени групи (акари, нематоди, битови неприятели, кърлежи, и други).

При ползването на инсектициди трябва да се спазва точно определената доза, за да няма отрицателно въздействие. Препаратите, използвани за борба с насекомите не нанасят вреда на почвената микрофлора, на растенията и околната среда само при условие, че са спазени всички изисквания за безопасна работа.

Преди всичко да се ползва определеното количество работен разтвор на единица площ със спазена концентрация на препарата. Третирането трябва да се провежда при оптимална температура, в сухо време, без вятър, в хладните часове на деня.

Това е задължително, защото при попадане на инсектицидите в биоценозата те взаимодействат с всички растения, земноводни, микрофлора и насекоми. Сега използваните химически препарати за борба с насекомите, приложени в правилната доза не са опасни за човека и топлокръвните животни.

Правилното използване на инсектицидите опазва околната среда, не оказва негативно влияние на насекомите-опрашители, а растенията са защитени и могат да дадат своя потенциал.


No comments