Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Как да подобрим качеството на яйцеклетките?

Яйцеклетки се наричат ​​женски зародишни клетки, които при оплождане от сперма се превръщат в ембрион. Броят на яйцеклетките при жената е ог...

Яйцеклетки се наричат ​​женски зародишни клетки, които при оплождане от сперма се превръщат в ембрион. Броят на яйцеклетките при жената е ограничен и се определя от така наречения яйчников резерв. Първичните клетки - предшествениците на ооцитите - се образуват дори в ранните ембрионални стадии на женския плод. Максималният им брой се регистрира при петмесечен плод и достига няколко милиона. Значителна част от тези клетки се разграждат още в пренаталния период. При раждането броят им не надвишава един милион единици, а до 7-годишна възраст намалява около три пъти.

Тъй като яйцата присъстват в женското тяло от раждането, в продължение на много години, до изчерпването на техния ресурс, те са засегнати от всички същите фактори, които влияят на тялото. Въпреки това, за разлика от органите, овоцитите нямат механизма на регенерация; не се обновяват, както клетките на кожата, черния дроб, бъбреците, белите дробове и др. Това означава, че състоянието на яйцата до голяма степен се определя от начина на живот на момичето, започвайки от момента на зачеването.

Узряването на яйцеклетката започва във фоликулите - специални "торбички", които се образуват в яйчниците. Под въздействието на определени полови хормони по време на менструалния цикъл се образува един доминантен фоликул, който се разпада на около 14 дни, освобождавайки зародишната клетка (процесът на овулация). Фимбриите на фалопиевата тръба (специални пръстовидни образувания в краищата й, обърнати към коремната кухина) улавят яйцеклетката в лумена на фалопиевата тръба. Там тя чака сперматозоид и ако настъпи оплождане, тя започва своето движение към матката чрез свиване на гладката мускулатура на тръбите и двигателната функция на нейния цилиарен епител. Този път отнема около седмица за оплодена яйцеклетка. Ако не се срещне със сперматозоидите, тогава се унищожава и отхвърлянето на ендометриума започва с менструалното течение.


Външни признаци на лошо качество на яйцата

Как да подобрим яйцеклетките преди IVFI Известно е, че репродуктивната способност на яйцеклетките намалява с възрастта. Следователно един от характерните показатели за състоянието на зародишните клетки, за съжаление, е колко млада е жената. На границата на 38-40 години в женското тяло се стартира механизмът на хормонални промени, свързани с завършването на фертилната функция. Този процес протича гладко, но тенденцията към намаляване на качеството на яйцата продължава. Тази информация не трябва да се приема категорично, тъй като медицината познава много случаи, когато жените раждат абсолютно здраво първо дете, въпреки че според статистиката рискът от генетични нарушения нараства с възрастта, а честотата на бременността намалява, както и честотата на раждане.


С голяма вероятност също е възможно да се прецени състоянието на яйцата чрез промяна на естеството на менструалния цикъл. С намаляване на продуктивността на яйцеклетките, тя се съкращава и изхвърлянето става оскъдно. Тази картина е характерна за началото на ранна менопауза, но може да бъде и временна, причинена от стрес или заболяване. Лабораторните изследвания и ултразвукът ще помогнат за по-точно определяне на репродуктивната способност на яйцата.


Как да подобрим яйцеклетките преди IVF

Оплождането ин витро (IVF) помага на спермата да се срещне с яйцеклетката и да влезе вътре. Всичко останало остава във властта на природата, така че резултатът от програмата до голяма степен определя състоянието на основния материал. Преди процедурата за IVF е необходимо да се постигне най-висока репродуктивна способност на овоцитите, които ще бъдат избрани по време на пункцията. Това ще увеличи шансовете за оплождане и ембриотрансфер.


Състоянието на яйцата се влияе благоприятно от подготвителния период, през който жената води най-здравословния начин на живот. През този период е необходимо да се изключат:


  • пиене на алкохол, пушене, приемане на наркотици;
  • вредни (празни) храни, тежки храни, съдържащи канцерогени, трансмазнини, консерванти, излишни калории, прости въглехидрати;
  • излагане на токсични вещества;
  • нервни сътресения и стресови състояния.

Какво вреди на яйцата?


Тъй като производителността на яйцеклетките зависи пряко от имунитета и общия тонус на организма, всичко, което уврежда здравето, може пряко или косвено да им навреди. Ако отделите най-важния фактор, тогава това ще бъде начинът на живот. Тя може да бъде здравословна или нездравословна. Тази концепция включва:
  • храна;
  • стрес;
  • продължителност на съня;
  • емоционално състояние.

Сред лошите навици, освен тежките наркотици, тютюнопушенето е на първо място по увреждане на репродуктивната способност на жената. Тютюневият дим съдържа голямо количество токсини, които проникват във всички тъкани на тялото. Яйцето лесно се инхибира от токсични вещества. При това състояние се увеличава рискът от усложняване на зачеването и неправилно развитие на плода. Алкохолът също е вреден, защото има токсичен ефект върху тялото. Струва си да се отбележи, че в умерени количества и висококачествен алкохол една жена може да си позволи. Изпиването на чаша червено вино на някакъв празник - няма да има вреда. Независимо от това, пушенето трябва да бъде изоставено.

Вашето тяло се нуждае от осем часа сън, за да се възстанови. Хроничната липса на сън неизбежно ще доведе до неизправности на нервната система и по-нисък имунитет, което със сигурност ще се отрази на свойствата на зародишните клетки.

И така, много полезна информация, касаеща репродуктивно здраве, можете да откриете на сайта: fertilaid.bg, съветваме Ви да прочетете полезните статии!

No comments